Cesiro, fabrica de faianță și menaj din Sighișoara

Cine ar fi crezut că pe plaiuri transilvănene stă ascunsă cea mai veche fabrică de ceramică de menaj din România și că tot de aici, pleacă anual milioane de platouri și farfurii către export. Deși din exterior nu pare impunătoare, Cesiro numără aproape 1.800 de angajați și o producție de peste 8 milioane de farfurii, realizate anual.

cesiro,-fabrica-de-fainta-si-menaj-din-sighisoaraFondată în anul 1957, în orașul Sighișoara, fabrica de faianță menaj CESIRO este continuatoarea tradiției ceramice specifice spațiului cultural și spiritual al Transilvaniei, numărându-se printre primele societăți din România în acest domeniu. Descoperirile arheologice din diverse puncte ale Sighișoarei atestă faptul că încă din primul mileniu înainte de Hristos exista aici știința prelucrării lutului. Denumirea CESIRO – Ceramică, Sighișoara, România – a primit-o la 1 ianuarie 1991, odată cu desprinderea din fosta Întreprindere de Sticlărie și Faianță Sighișoara. Înzestrarea tehnică în acel moment era la nivelul anilor de pornire, cu perfecționări aduse în această lungă perioadă mai mult prin inovare și autodotare, decât prin achiziționări de utilaje și tehnologii performante.
Și pentru că cererea externă era pe zi ce trece mai mare, grație designului deosebit, dar și calității de care dau întotdeauna dovadă, Consiliul de Administrație al fabricii a decis extinderea halelor de producție, investiții în cuptoare performante și tehnologie.
Cu toate că nu s-au desprins niciodată de această industrie și nici nu au părăsit meleagurile sighișorene, doar 10% din totalul producției este cumpărat de români. Chiar și așa, putem fi mândri că milioanele de străini ne cunosc și mănâncă din farfurii românești. Produsele Cesiro ajung pe rafturile magazinelor Carrefour, Tesco, Ikea, atât la noi, cât și în alte 27 de țări. Însă lucrurile par să nu se oprească aici, participarea la diversele târguri străine determinând alte piețe de desfacere. Și pentru a se adapta cerințelor și schimbărilor venite din partea clienților, Cesiro ajunge de fiecare dată să modeleze lutul în așa fel încât oricine să fie mulțumit. Așa se face că farfurii, cești, boluri, dar și ceainice, doze, vaze, toate realizate într-o paletă cromatică fără egal aduc admirația tuturor celor care ajung să le cunoască.
Meșteri olari care fac performanță, care modelează, dau forme, colorează, meșteri care stau în fața cuptoarelor încinse, dar și meșteri conduși de un om, mândru că-i român, mândru că-i sighișorean.
Trăiește, muncește și învață, aici, în Sighișoara, un loc fără de cusur. Este Aurelian Boia, directorul general al Cesiro S.A. și ne spune:
„În anul 1991, românii cumpărau farfuriile noastre, doar 10% mergeau către export. Astăzi, lucrurile par să fie puțin diferite, situația fiind definitiv inversată, astfel că în afara granițelor țării, cererea este mult mai mare. Nu putem să nu fim mândri de acest lucru, însă totul se face cu chibzuință, cu muncă și cu un efort uriaș din partea fiecăruia. În același timp, ne lovim de ofertele chinezești, întotdeauna ieftine. În ciuda acestui aspect, cei care au cumpărat o dată lutul sighișorean revin și cumpăra mereu.”.
Cu toate că am observat investitori ambițiosi, care au reușit să ne ducă până peste granițe mândria de a fi români, acționarii au o singură supărare – cheltuielile crescute ale energiei și speră ca, undeva, ele să fie oprite în așa fel încât producția internă să poată fi stimulată.

Lasă un comentariu...

*