Cum putem proteja cele mai frumoase locuri din România

România este prin definiție o atracție turistică. Zonele de munte, de mare, zonele încărcate de istorie sunt vizitate anual de sute de mii de turiști din toată lumea. Din păcate, ca în orice alte locații turistice, numărul mare de vizitatori duce de multe ori la un grad ridicat de poluare.

În acest sens, fiecare dintre noi putem face diverse acțiuni prin care să protejăm mediul înconjurător și să contribuim la sănătatea naturii și, implicit, la sănătatea noastră.

De fiecare dată când călătorim este important să conștientizăm cât de mare este impactul pe care îl avem asupra mediului înconjurător. Atunci când cumpărăm anumite produse, de exemplu, putem să evităm plasticul în totalitate și să ne orientăm spre ambalaje biodegradabile care nu dăunează mediului.

Ca turiști trebuie să ne informăm cu privire la regulile locurilor în care călătorim. A fi responsabil înseamnă a pune preț pe sănătatea proprie și pe a celor din jur. Tocmai din acest motiv, e important să facem tot ce se poate pentru a nu contamina natura.

Plasticul este un material extrem de dăunător, un material asupra căruia se insistă tot mai mult pentru a se înceta utilizarea lui. Aceste ambalaje biodegradabile despre care aminteam mai sus sunt înlocuitori pentru plastic, cu utilitate la fel de bună sau chiar mai mare. În această categorie intră numeroase produse pe care cu toții le folosim zilnic, inclusiv în călătoriile noastre: pungi biodegradabile, cutii, chese și dantele, paletine, pungi pentru servire, șervețele, bețe pentru bomboane, bețe pentru frigărui sau pentru aperitiv, pentru vată de zahăr, bețișoare chinezești, minifurcuțile, pahare, capace pentru pahare, suporți sau mansoane pentru pahare, hârtie de copt sau de ambalat, sacoșe, caserole, capace, farfurii, forme de copt, tacâmuri, platouri, boluri, coșuri, cupe, sosiere, tăvițe etc.

În realitate, comportamentul responsabil trebuie manifestat chiar și atunci când nu călătorim, din propria locuință. E important să îi ajutăm pe toți membrii familiei, de la mic la mare, să înțeleagă cât de important este să reciclăm și să ne comportăm corect în raport cu natura, pentru a beneficia de o viață de calitate, fără probleme de sănătate etc.

Educarea este cel mai important factor. De la acest factor începe conștientizarea și angrenarea în diverse acțiuni menite să curețe mediul înconjurător, să scadă nivelul de poluare.

Cu atât mai mult, atunci când călătorim trebuie să avem grijă să ne lăsăm amprenta în mod pozitiv și să manifestăm un comportament responsabil. Având grijă de mediul înconjurător avem grijă de propria persoană, dar și de toți cei dragi.

Materialele reciclabile, păstrarea curățeniei și a igienei persoale, implicarea în acțiuni de ecologizare și în campanii de educare și conștientizare sunt numai câteva dintre lucrurile pe care le putem face în beneficiul naturii, indiferent că stăm acasă sau că ne aflăm într-o călătorie.

Cei mici sunt piatra de temelie a următoarei generații, motiv pentru care e indicat să îi atragem și pe ei în toate aceste acțiuni și să avem grijă să devină adulți responsabili.

Lasă un comentariu...

*