Poveste orașului Sighișoara

O lume adormită, un loc înghețat, un freamăt aparte – toate par să întruchipeze un spațiu care deși s-a stins demult, astăzi există. Sighișoara, singurul loc pe care vremea a părut că vrea să îl ocolească, o parte din țară, în care mai sunt păstrate gloria și demnitatea nației noastre, atât aici, cât și dincolo de punctele scrise ale granițelor care fac trecerea către o lume modernă, bogată, însă săracă în tradiții și legende.

Povestea-orasului-Sighisoara„A fost odată ca niciodată”, și poate și astăzi mai există… așa mi-aș începe povestea despre turnuri frumoase, meșteșugari iscusiți și bucate alese. Visăm să trăim într-o lume de basm, în care poveștile locului urmează să ne descrie un tărâm vesel, blând și vechi…
Orașul muzeu, în care strigătul toboșarilor pare-se astăzi că încă se mai aude și păstrează atât de bine în interiorul său povestea, dar și ani de legendă și de istorie. Cutreieri agale Piața Cetății, observi ziduri groase, pace și liniște. Privești în jur și crezi că visezi, ți-e teamă că timpul „a fost” s-a oprit în loc. Te învârți și totul pare să semene cu ceea ce basmele vor să transpună. Ajungi să te întrebi – ce-a fost odată? Și brusc, mintea pare că vrea să te abandoneze și pleacă cu secole în urmă pentru a se bucura de vrednicia oamenilor de altădată și a descoperi secretul unei lumi ascunse de zidurile anilor. Lacătul minții dorește să se deschidă și pleci, pleci și descoperi…
Trăiești într-un oraș medieval, în care prinți și prințese se plimbă de mână pe străzile întortocheate ale cetății. Îți ies în față oameni obișnuiți, meșteri pricepuți, vrăjitoare, dar și gărzi și cavaleri ai împăratului. Toți par să cunoască și să țină ascunsă o poveste. Se tem de Dracul. Acum te afli pe tărâmul său, un mister pe care toți și-au dorit să îl cunoască, însă se pare că zidurile groase ale orașului doresc să îl păstreze, fiind mândre că Bram Stocker și-a dorit să îi afle povestea. Ajungi în casa sa, în locul în care s-a născut… Pereți groși, ziduri înalte, dușumea scârțâind, colțuri ascunse… Toate vor să îți spună ceva și să te facă să pleci departe.
Vlad Țepeș s-a născut în anul 1428 în Sighișoara. Tatăl său, Vlad Dracul a fost voievodul Valahiei, fiind și membru de seamă al Ordinului Dragonului, primind o mantie neagră pentru vitejia cu care a apărat creștinătatea în fața atacurilor otomane. Dincolo de legendele sângeroase și crude pe care toți iubitorii de vampiri și strigoi par să le ofere acestuia, numele său a fost dat de la cuvântul „dragon” și nicidecum de la o asociere cu tiranii nebănuite. Cu toate acestea, te sperii.
L-ai aflat, treci mai departe, însă ți-e teamă de orice poposire, de înserat, de păpușile din Turn care, deși necuvântătoare te privesc și doresc să te păstreze în tumultumul unei lumi necunoscute.
Brusc, orologiul din Turn începe să bată. Te anunță că timpul s-a scurt cu o viteză mai mare decât ți-ai fi imaginat. Te întorci și iată că aparții unei lumi vii care încearcă să descopere legenda Cetății, ce astăzi pare să dăinuie în sufletele noastre și pe care ne place să o cercetăm îndeaproape, ori de câte ori privim către o lume bogat conservată. Ne temem și totuși rămânem, suntem speriați și totuși ne place, iubim să trăim în trecut și iată că aici este locul.

Casa Dracula se află situată pe strada Cositorarilor, nr. 5, fiind un restaurant cu specific medieval în care toți cei care călătoresc pe urmele vampirului pot servi masa ori pot vizita camera lui Dracula.

One Response to “Poveste orașului Sighișoara”

Read below or add a comment...

  1. Marcela says:

    Foarte frumoasă povestea ! Intr-adevar Sighișoara este o lume magică de vis ,am fost ei eu acolo si m-a cucerit orasul ! Parca am intrat intr-un tărâm magic ,am rămas uimită de frumusețile acestui oras .

Lasă un comentariu...

*