Festivalul de Folclor „DATINI”

Unul dintre cele mai deosebite festivaluri care au loc în cadrul orașului medieval Sighișoara este Festivalul de Folclor „DATINI”. Desfășurându-se sub forma unui concurs, Festivalul de Folclor „DATINI” își propune să stimuleze tinerii care promovează folclorul românesc, datinile și obiceiurile populare românești.

Festivalul-de-Folclor-DATINiDescoperirea și promovarea celor mai valoroși interpreți de muzică populară românească, valorificarea cântecului, dansului și portului popular românesc și introducerea lor în circuitul valorilor spirituale sunt alte câteva dintre obiectivele acestui festival. Prin intermediul acestui proiect se urmărește aflarea diferitelor modalități concrete de transpunere scenică a obiceiurilor populare ro­mânești. Cercetările contemporane asupra culturii tradiționale populare îndeosebi, dar și asupra fenomenelor ei contemporane și asupra culturii în general, socotesc faptele de cultură acte de comunicare.
Secțiunile festivalului sunt: dansuri populare, grupuri vocale și soliști vocali urmând că un juriu profesionist să evalueze concurenții conform criteriilor și secțiunilor de pe fișa de jurizare.
Tradiționale sau noi, spontane sau organizate, obiceiurile ne spun ceva, au în esența lor rosturi care nu dezmint pe cele care au servit de veacuri pe om și societatea în păstrarea bunei rânduieli, cu care s-au înscris în istoria noastră culturală. Pentru ca să se poată spune astăzi ceea ce trebuie să spună în condițiile integrării lor în cultura contemporană, trebuie să avem cunoștinte solide referitoare la trecutul nostru. Este condiția valorificării lor critice, a unei valorificări cu sens cultural adecvat.

Lasă un comentariu...

*