Restaurant Cafe Martini din orașul Sighișoara

Sighișoara este o sursă de energie, un nucleu de optimism, căldură şi poveşti. Este un loc pe care-l percepi atât vizual, cât și senzorial şi pe care de fiecare dată îl găseşti altfel, mai frumos, mai colorat, mai plin de viață.

restaurant-cafe-martini-din-sighisoaraPrimul număr al revistei „Eu Iubesc România” i l-am dedicat Sighişoarei, dar nu a fost suficient. Cu siguranţă, au rămas locuri care așteaptă să fie descoperite în edițiile viitoare.
De data asta, facem o incursiune într-un loc care este cu totul special: Cafe Martini. Restaurantul este, mai înainte de toate, o destinaţie perfectă pentru a te refugia și proteja de frigul din depresiunea Transilvaniei, un spațiu ce reflectă cu meticulozitate viața din Sighișoara. Este mai mult locul lor, al sighişorenilor, decât al turiștilor. Apoi, Restaurant Cafe Martini din orașul Sighișoara are o tradiție care s-a menținut de-a lungul secolelor: este primul spațiu public din Sighișoara, care și-a început activitatea ca o cofetărie mică, unde cele mai populare prăjituri erau negresa și cremşnitul. În ciuda conservatorismului de care sunt acuzați uneori, localnicii au fost scoşi din zona lor de confort (din interiorul căminelor) și atrași într-un spaţiu al conversației, într-un mediu social care le-a fost străin până pe la 1800. Tocmai de aceea, nu greşim dacă spunem că la Restaurant Cafe Martini din orașul Sighișoara s-a scris istoria. Aici, în acest restaurant micuț și intim, s-au dezbătut subiecte de maxim interes, aici s-au stabilit strategii, aici au fost puşi în funcții și înlăturați de la putere cei care nu le împărtășeau viziunea.

Cafe Martini, primul restaurant din Sighișoara

Cafe Martini Habermann a reprezentat și încă reprezintă un simbol al egalității. Toți au loc sub același acoperiș atâta timp cât sunt caracterizați de două calități: bun-simț și respect. În rest, nimic nu te poate ține departe de tochitura delicioasă (mușchi de porc înfierbântat la ceaun, mămăligă untoasă cu brânză și ouă ochiuri), de murăturile numa’ bune să-ți taie greața, sărmăluțele ce se topesc în gură, dulceața de afine sau vinul roșu pregătit să stingă aromele ardelenești. Accentul graiului, culoarea pielii sau hainele pe care le porți nu sunt motive pentru care să te simți stingher sau în plus.
Încă nu pot să-mi dau seama dacă este o trăsătură comună a sighişorenilor sau dacă sunt eu norocoasă să descopăr astfel de oameni.

Niciodată nu mi s-a părut o oră mai scurtă ca atunci când am stat la povești cu doamna casei, o tânără timidă în aparență, dar cu un suflet imens, în care cu siguranță poate intra toată Sighișoara.
Da, aș putea să povestesc necontenit despre mâncare, băutură, arhitectură și despre cât de veche este clădirea care a rezistat vreme de câteva secole, însă cuvintele nu ar fi suficiente pentru a-mi arăta aprecierea față de acest loc şi de oamenii lui. Și chiar dacă pare că exagerez puțin, îmi asum acest lucru, atâta timp cât ceea ce simt este real, atâta timp cât cred în ceea ce văd și în energiile pe care mi le transmite un spațiu, un spirit.

A fost cea mai bogată oră din viața mea, un timp pe care l-am investit într-o valoare fără preț şi în care am aflat despre cât de importantă este Sighișoara pentru localnici, despre cât de greu le este acestora să se despartă de ea, despre tabieturile lor minunate din trecut și din prezent, despre faptul că fiecare zi sau, mai bine zis, fiecare dimineață reprezintă pentru ei un bun prilej pentru a se revedea într-un loc cu suflet, într-o sufragerie un pic mai mare, cum îi spune Dorina, pentru a dezbate știrile de moment.
Este extrem de interesant să constați că nu doar spațiul interior a rămas aproape
neschimbat, ci și obiceiurile, cu atât mai mult cu cât, acum, tinerii urmează exemplul veteranilor.
Pentru mine, Cafe Martini a rămas un loc memorabil, pe care, cu siguranță, îl voi vizita din nou cât mai curând. În ceea ce privește legenda lui completă, vă recomand să o aflați chiar voi, de la sursă. Cu siguranță, nu veți regreta.

Știați că?

Cea mai savuroasă mâncare din Sighișoara o găsești la Cafe Martini. www.fb.com/cafemartinin

Lasă un comentariu...

*